Del |

Kroniske fodsår

Langt flere patienter skal have lægehjælp via pc'en ifølge ny plan. Patientforening er bekymret.
Karin Jensen er KOL-patient og har en telemedicinsk maskine derhjemme. Foto: René Schütze
Foto: René Schütze, JP

Udvikling af nye sundhedstilbud kan i løbet af de kommende år betyde, at langt færre borgere behøver at blive indlagt på hospitalet. Udvikling af nye sundhedstilbud kan i løbet af de kommende år betyde, at langt færre borgere behøver at blive indlagt på hospitalet. Udvikling af nye sundhedstilbud kan i løbet af de kommende år betyde, at langt færre borgere behøver at blive indlagt på hospitalet.

Hurtig og let adgang til diagnose, kortere forløb og færre besøg på hospitalet. Sådan bliver fremtiden, når hospitalerne med video, mobiltelefon og computer flytter viden ud til patienter og praktiserende læger i stedet for at flytte patienterne ind på hospitalerne.
Kroniske fodsår er en hyppig komplikation til langvarig diabetes
Illustration: Kronisk fodsår hos diabetespatient (wikimedia.org)

Indslag i TV-avisen 18:30 der viser hvordan kontrol af diabetiske fodsår kan gøres i patientens eget hjem ved hjælp af telemedicin. 

Vi møder både en patient der taler om hvordan dette opleves, samt en sår-sygeplejerske der forklarer hvordan det hele fungerer. 

Interview og perspektivering fra formand for Diabetesforeningen, Allan Flyvbjerg, og formand for Dansk selskab for klinisk telemedicin, Klaus Phanareth.

I Grenå har den første borger med diabetiske fodsår valgt at benytte en ny videokonsultationsform, hvor hjemmesygeplejersken og et fodsårsteam på Århus Sygehus ved hjælp af en mobiltelefon sammen vurderer sårenes tilstand og beslutter den videre behandling. Vi har været på arbejde med hjemmesygeplejerske Pia Jensen.
Hjemmesygeplejerske Pia Jensen taler med fodsårteamet på Århus Sygehus om sårenes tilstand.
Foto: Molnlycke, Sårdebatten

Århus Amt har netop valgt at implementere telemedicin ved behandling af diabetiske fodsår. Nu er det hjemmesygeplejersker, der behandler borgernes sår under vejledning af læger og sårsygeplejersker på Århus Sygehus.
Niels Ejskjær præsenterede på konferencen Diabetic Foot Study Group i september to studier om telemedicin på baggrund af erfaringerne fra Århus Amt.
Foto: Molnlycke, SårDebatten