Del |

Her er tegningerne til Danmarks næste EPJ-skandale

Telemedicin har været på dagsordenen, før internettet blev mainstream. Men hvorfor er vi ikke kommet videre og høster milliardbesparelserne via sundhedsfremmende it-løsninger?

Telemedicin er flere gange blevet udnævnt til at være den helt store, digitale frelser for det danske sundhedssystem, der årligt operer med et budget på 137 milliarder kroner.  

Dokumenterede effekter på minimering af sengedage og genindlæggelser bliver fremhævet sammen medmilliardbesparelser på stribe, som telemedicinens helt store gevinster. 

Telemedicin med at behandle folk i deres egne hjem via videoskærme og elektroniske overførsler af patienternes sundhedsdata som blodtryk og vægt over internettet har for alvor været på den sundheds-it-politiske dagsorden siden 1996. 

Her satte Teknologirådet fokus på telemedicin med projektet "Telemedicin - nye muligheder for sundhedssektoren?". 

16 år efter det projekts fødsel står vi nu på tærsklen til at se den allerførste nationale telemedicinske udrulning med et sårbehandlingsprojekt, hvor hjemmesygeplejersker skal tilse patienter med et kamera, tage billeder af patienternes sårdannelser og sende billederne til gennemsyn hos læger. 

Her forventes den samlede gevinst i 2015 at ligge på knap 300 millioner kroner over . 

Mange blomster på kompostbunken
Udover projektet med sårbehandling har telemedicinen i Danmark været historien om de 1.000 blomster, der er blomstret op på må og få i kommuner og regioner uden den helt store gartner til at binde de mange velmenende projekter sammen til en strategisk buket. 

Samlingen af de mange telemedicinske projekter, som ingen reelt har det fulde overblik over, kunne ellers have spredt en tiltrængt duft af både besparelser og bedre patientbehandling over det ganske land. 

Men hvad er der gået galt, siden de fleste telemedicinske blomster tilsyneladende er smidt på kompostbunken frem for at pynte i hele It-Danmark?

LÆS HELE ARTIKEL PÅ COMPUTERWORLD.DK

//CW.dk, Mads Elkær