Del |

Elastikbåndet sladrer til fysioterapeuten

Slut med at pjække for nakke- eller rygøvelserne derhjemme. Ny opfindelse fra Syddansk Universitet gør det muligt for lægen eller fysioterapeuten at overvåge om patienterne passer genoptræningen i hjemmet
Foto: SDU

Genoptræning og masser af daglige styrkeøvelser er ofte den bedste medicin mod en musearm, stiv nakke eller dårlig ryg. Alligevel har mange patienter svært at finde elastikbåndet og nakkepuden frem, så snart de kommer hjem fra hospitalet eller fysioterapeuten.

"Selvom det ofte kun drejer sig om få minutters daglig træning, så har mange svært ved at tage sig sammen. De synes, at det er kedsommeligt at stå derhjemme og gentage de samme øvelser flere gange dagligt i månedsvis. Derfor ser vi ofte, at mange ret hurtigt dropper øvelserne eller laver dem forkert, fordi de har glemt fysioterapeutens instruktioner", siger lektor Anders Stengaard Sørensen fra Mærsk Instituttet på Syddansk Universitet.

Patienter pjækker
Anders Stengaard Sørensen og hans kolleger arbejder på at udvikle teknologiske løsninger, der kan motivere patienter til at genoptræne deres svage led og muskler. Og som samtidig kan give behandlerne – lægerne og fysioterapeuterne – en mulighed for at følge med i den del af genoptræningen, der foregår i hjemmet.

For ifølge SDU-forskeren et det nemlig et problem, at behandlerne ofte ikke ved, at deres patienter pjækker. 

-En del patienter synes, at det er pinligt at indrømme overfor deres fysioterapeut, at de ikke følger hans anvisninger. Så når de er til kontrol, lyver de om deres indsats. Derfor har mange fysioterapeuter og andre behandlere svært ved at vurdere, om det er den rigtige behandling, de giver patienterne, fortæller Anders Stengaard Sørensen.

Derfor har SDU-forskeren udviklet et redskab – en sensor – der giver fysioterapeuten mulighed for at følge slagets gang derhjemme.

Registrerer bevægelser

Sensoren, der minder om en forvokset tøjklemme, klipses fast på et helt almindeligt trænings-elastikbånd eller på manometeret på en nakkepude, som man som regel får udleveret hos sin fysioterapeut.

Sensoren registrerer herefter alle bevægelser og sender dataene til en computer eller smartphone, som både patient, læge eller fysioterapeut har adgang til.   

- Sensoren registrerer både, hvor mange øvelser, man tager og hvor mange kræfter, man bruger, forklarer Anders Steengaard Sørensen og tilføjer, at sensoren også registrerer det, hvis elastikbåndet eller nakkepuden ligger ubrugt i skuffen, eller hvis patienten laver forkerte bevægelser.

- Så har fysioterapeuten en mulighed for at sende en sms og sige ”hov!” eller indkalde patienten og korrigere øvelsen. Det vil øge kvaliteten af genoptræningen. Man giver den gerne en ekstra skalle, når der er nogen, der holder øje med en, siger SDU-forskeren

//Birgitte Hornhaver, SDU

LÆS HELE ATRTIKEL I BLADET "NY VIDEN"