Del |

2.000 patienter skal afprøve telemedicin

Patienter inden for fem grupper skal i to år afprøve telemedicin, der kan måle deres sundhedstilstand og kommunikere med det lokale sygehus, uden at patienterne behøver forlade hjemmet.

Fire hospitaler i Region Hovedstaden og Midtjylland sætter efter nytår gang i det hidtil største telemedicinske projekt, hvor sygehusansatte skal overvåge sundhedstilstanden hos op mod 2.000 patienter.

Et af målene med projektet er at etablere en fælles national infrastruktur for telemedicin. 

 

»Der er ingen tvivl om, at det er den vej, vi skal. Patienterne slipper for bøvlet med at tage til sygehuset, og sygehusene sparer sengepladser. Med et tæt telemedicinsk tilsyn kan det sundhedsfaglige personale på sygehuset tidligt opdage, hvis tilstanden forværres for en patient hjemme i stuen. Det kan forhindre dyre indlæggelser,« udtaler sundhedsminister Astrid Krag (SF) i en pressemeddelelse. 

Det er patienter med KOL, diabetes, inflammatoriske tarmsygdomme og gravide med og uden komplikationer, der er udpeget til at afprøve det telemedicinske udstyr.

Foruden sygehuse i Hovedstaden og Midtjylland deltager også flere kommuner og en række praktiserende læger.

Idéen med projektet er at udvikle en database, der registrerer informationer om patienterne, mens de er 'indlagt' i deres egen stue, og som sundhedspersonalet i alle sektorer skal have adgang til fra en computer.

Derfra kan sundhedspersonalet overvåge patienternes sundhedstilstand og vurdere, om en patient eksempelvis skal have justeret sin medicinering, uden at patienten behøver møde op på sygehuset, hvilket skal hjælpe til at frigøre ressourcer i sundhedsvæsnet og sikre en bedre kontrol af patientbehandlingen.

Projektet løber fra 2012 og to år frem, og forventes at koste 66. mio. kr. 

33,4 mio. kr. kommer fra Fonden for Velfærdsteknologi, mens Region Hovedstaden, Region Midtjylland og en række mindre samarbejdspartnere finansierer resten, oplyser ministeriet.