Del |

Radikale vil bruge 500 mio. kr. på telemedicin

"Helt konkret foreslår vi, at 35 pct. af de kroniske patienter med fx diabetes eller unge med hjerteproblemer skal behandles ved hjælp af telemedicinske løsninger inden 2015"
Margrethe Vestager, Radikale Venstre
Foto: Flickr, Margrethe Vestager, Radikale Venstre

Radikale Venstre har præsenteret en ny Digitaliseringsreform, der skal afsætte 500 mio. kr. til mere telemedicin i sundhedssektoren.

Der skal sættes turbo under indførslen af nye digitale løsninger i sundhedssektoren, mener Radikale Venstre, der i dag (18.08.11) har lanceret en såkaldt digitaliseringsreform.

Til det formål vil partiet afsætte en pulje på 500 mio. kr. til indkøb af ny velfærdsteknologi i kommuner og regioner, som for alvor skal sætte gang i udbredelse af telemedicin.

"Vi vil sikre, at kronisk syge mennesker ikke konstant skal frem og tilbage fra hospitalet men derimod kan være i kontakt med sundhedsvæsnet hjemmefra. Man skal altså som patient kunne vælge, at man gerne vil holde kontakten med sygehuset digitalt og derfor ikke behøve at bruge tid på transport og ventetid. Det sparer både tid, penge og en masse besvær. Og hvis vi gør det på den rigtige måde, betyder det altså flere penge til sundhedsvæsnet, således at der bliver frigivet nogle midler til de patienter, der er stadigt vil være nødt til at tage til hospitalet," siger partileder Margrethe Vestager til partiets hjemmeside.

Partiet ønsker desuden at ændre på finansieringen af telemedicinske projekter, som ikke længere skal indføres gennem puljemidler og pilotprojekter. Fremover skal udrulningen og udnyttelsen af telemedicinske løsninger indgå som en del af regionernes driftsportefølje, lyder forslaget.

Samtidig kan kommuner og regioner selv beholde de besparelser, som mere teknologi i behandlingen vil medføre.

For yderligere at sikre hurtig udrulning af ny teknolgi vil partiet allerede fra 2012 ændre i DRG-taksterne, sådan at sygehuse og læger ikke går glip af indtægter, fordi patienten ikke længere møder op personligt.

Patientrettighed fra 2015
I første omgang skal de telemedicinske løsninger tages i brug i behandlingen af diabetikere, hjerte- og kol-patienter, som fra 2015 frit skal kunne vælge telemedicinsk behandling.

"Helt konkret foreslår vi, at 35 pct. af de kroniske patienter med fx diabetes eller unge med hjerteproblemer skal behandles ved hjælp af telemedicinske løsninger inden 2015. På længere sigt vil sådan en digitaliseringsindsats kunne reducere omkostningerne med op imod to mia. kr.," siger Margrethe Vestager.

Telemedicinsk behandling af kronikere kan blandt andet være en videokonsultation, hvor patienten kan kommunikere med lægen fra sin egen bopæl og på den måde slipper for at bruge tid i trafikken og venteværelset, eller decideret hjemmemonitoring, hvor patienten selv har ansvar for at foretage rutinemæssige helbredstjek, der automatisk sendes videre til den behandlende læge.

Muligheden for at tilvælge telemedicinsk behandling skal gælde uanset i hvilken kommune man bor, og hvilken læge og sygehus man er tilknyttet.

LÆS HELE ARTIKEL PÅ DAGENS MEDICIN

DOWNLOAD UDSPILLET OM "DIGITALISERINGSREFORMEN"