Del |

Hjernescanner i din mobiltelefon

Foto: Youtube.com

Hvad der umiddelbart ligner et firnurligt eksperiment kan måske vise vejen til fremtidens helbredstjek.

Studerende ved Institut for Informatik og Matematisk Modellering på DTU har lavet en lille håndholdt hjernescanner. Også kaldt en elektroencephalograf. Et apparat der er i stand til at måle den elektriske aktivitet i hjernen og vise den i 3D-modeller.

Hjernescanneren er opbygget af en almindelig Nokia-telefon. En Nokia N900 med Maemo. Softwaren bygget i Qt. Scanneren er en billig af slagsen med 14 kanaler.
Hvis den lille enhed tegner fremtiden, så vil det måske snart kunne lade sig gøre at lave billige scannere og sætte yderligere gang i udviklingen inden for telemedicin.


Er det anvendeligt?

Mobiltelefonens begrænsede kræfter kan være en hæmsko for analyser af de indsamlede data, men det vil kunne løses ved at sende de indsamlede data over nettet til maskiner med lidt mere processorkraft.

Formålet med at lave en scanner, der ikke kræver, at patienten skal indfindes sig hos en læge, er at gøre det lettere at indsamle data og at lave indsamlingen i naturlige hverdags-omgivelser.

Personer med epilepsi eller lignende kunne for eksempel få klaret deres periodske tjek i hjemmet, og personer, der føler sig utrykke i hospitalsmiljøer, ville kunne blive scannet i deres hjem, hvor eventuelle unøjagtigheder i scanningerne dermed vil blive elimineret, mener forskerne.

SE VIDEO PÅ YOUTUBE