Del |

Erhvervslivet vil investere i nye supersygehuse

Det private erhvervsliv er villige til at investere i de kommende supersygehuse, mener Dansk Industri, der gerne ser et styrket samarbejde mellem regeringen og private virksomheder. »Sød musik,« siger sundhedsministeren om forslaget.

Der kan være flere penge på vej til byggeri af nye og moderniseringen af eksisterende sygehuse end de 40 milliarder kroner, regeringen har afsat.

Private virksomheder er nemlig parate til at investerere store summer i blandt andet medico-teknisk udstyr, vurderer Dansk Industri, der opfordrer til at åbne op for private investorer.

»Regeringen og regionerne bør overveje at lade f.eks. finansielle institutioner, pensionskasser og andre finansiere anlægsinvesteringer, som ligger ud over, hvad der ellers skulle gøres. Investeringerne vil have til formål at opnå besparelser og en øget effektivitet ved at finde snildere måder - f.eks. gennem ny teknologi - at opnå resultater på,« siger direktør i Dansk Industri, Hans Skov Christensen, til Berlingske Tidende.

»Sød musik«
Regionernes formand Bent Hansen (S) kalder det en »rigtig tankegang«, og for sundhedsminister Bertel Haarder (V) lyder det som »sød musik i mine ører«.

»Vi skal skabe fremtidens sygehuse, og det ville være meningsløst ikke at udnytte de meget stærke private aktører i forbindelse med disse gigantinvesteringer. De skal være med hele vejen rundt,« siger Bertel Haarder til Berlingske Tidende.

Han lægger op til, at 25 pct. af de kommende investeringer i nye universitetshospitaler - og 20 pct. på de andre hospitaler - som tommelfingerregel skal gå til »andet end mursten«.

»Vi skal bygge fremtidens og ikke fortidens sygehuse, og vi skal have nyt indhold i sygehusene. Folk skal bl.a. ligge meget mindre på sygehuset i fremtiden. Derfor skal vi helt frem i front, når det gælder teknologi og nye måder at varetage de sundhedsfaglig opgaver på. Alt det kan ikke lade sig gøre, hvis vi ikke har et tæt offentligt-privat samarbejde,« siger sundhedsministeren.