Del |

Ny elektronisk tavle skal skabe overblik på akutmodtagelser

Vækstfonden har skudt 8,5 millioner kroner i et computerstyret system, der skal skabe overblik og dermed nedsætte fejl på hospitaler. Systemet er udviklet i samarbejde med læger fra Frederiksberg Hospital og anæstesien i Region Nordjylland.

Det er på tide at sende whiteboards på pension og få overblikket tilbage på hospitalerne. Det skal gøres via elektroniske tavler, der skal nedsætte risikoen for fejl. Systemet er udviklet af den danske virksomhed Retilog, og Vækstfonden har investeret 8,5 millioner kroner i projektet.

»Som det ser ud nu, er overblikket på akutafdelingerne sikret af et whiteboard, hvor oplysningerne om de enkelte patienter er skrevet over fra journalerne med en speedmarker. Det kræver ikke meget fantasi at se en del fejlkilder i det system,« siger CEO i Retilog, Per Bækgaard, i en pressemeddelelse.

Systemet skal sørge for, at alle patienter bliver registreret på en elektronisk storskærm ved indlæggelsen på akutafdelingerne. Samspillet mellem en elektronisk pen og tavle skal øge det samlede overblik og nedsætte risikoen for fejl. I Danmark modtager akutafdelingerne alene 850.000 patienter hvert år.

Via systemet vil det være muligt i akutmodtagelsen at se om en konkret undersøgelse er bestilt til patienten, om den er foretaget, om resultatet foreligger, og om resultatet er blevet tilset af en læge. Herhjemme har vi allerede de elektroniske ambulancejournaler amPHI, som vil få selskab af tavlen.

»Et bedre overblik vil hurtigere kunne få patienterne videre til andre afsnit, eller udskrevet. Læger og sygeplejersker skal bruge mindre tid på administration, og får mere tid til patienterne. Vi ser vores elektroniske skærm som et led i en mere effektiv drift af sundhedsvæsnet, der kommer patienterne til gode,« forklarer Per Bækgaard.

Læger har søgt efter løsning på manglende overblik
Ideen til systemet, der er blevet udviklet i samarbejde med læger fra Frederiksberg Hospital, anæstesien i Region Nordjylland og softwarehuset Pallas Informatik, kommer fra lægerne selv, og skal i første omgang indgå i akutberedskabet på Frederiksberg Hospital.

»Lægerne har efterspurgt en løsning, der kunne skabe bedre overblik til gavn for patienterne. Og det behov har de blandt andet luftet i et af de netværk, som vi har stiftet her i Vækstfondens forretningsområde Startkapital,« forklarer investeringsansvarlig Dagmar Beck i en pressemeddelelse.

Især i Region Nordjylland har det nye system vakt interesse: 

»Vi får i løbet af foråret hele akutområdet under en hat fra vagtcentralen til patientbehandlingen på skadestuerne. Derfor har vi alle muligheder for at teste og videreudvikle systemet, så det matcher den hastighed, der er påkrævet i en akutfunktion,« siger Flemming Knudsen, dr. med. og direktør for Anæstesien i Region Nordjylland.