Del |

Hvorfor bruger vi ikke telemedicin i stor skala? - Det er jo logisk set en god idé!

 

Ovenstående kommentar hørte jeg under et seminar om telemedicinske løsninger. Og jeg sad og krummede tær! Jeg blev ganske enkelt så flov på vegne af ham, der udtalte ordene.

Min virkelige forundring opstod dog først i løbet af de næste par minutter, fordi ingen sagde noget. Jeg troede dengang, at alle var enige om, hvorfor vi ikke har taget så meget telemedicin i brug… Det er vi så åbenbart ikke, derfor hermed mit bud på, hvorfor vi skal vente tålmodigt lidt endnu.

Jeg underviser jævnligt speciallæger, som i forbindelse med deres obligatoriske undervisning får kurser i forskningstræning, og det første, jeg overhovedet siger (altså det letteste – det, vi alle kan blive enige om) følger efter billedet.

Mit slide ser således ud: 

 Og jeg forklarer fremtidens kliniske beslutningstagere at:

Billedet illustrerer måske verdenshistoriens bedste eksempel på, hvorfor logikken er videnskabens værste fjende. For dem, der ikke kender billedet, forestiller det forsiden på en bog, som Benjamin Spock har skrevet. Han er en velrennomeret børnelæge, som ifølge Wikipedia (jaja, det er ikke verdens bedste kilde, men nu bruger jeg den alligevel. Det er min blog, så jeg bestemmer) har revolutioneret vores syn på moderskabet. Han har været foregangsmand i den moderne opfattelse af moderskabet og tilknytning til spædbørn. Så altså, en dygtig og respekteret mand. Som stadig i dag (eksempelvis i Sex & The City 2) nævnes som ham, hvis råd enhver mor bør følge.

Men han begik en fejl. Han syntes, det virkede logisk, at hvis man ville forhindre vuggedød, så skulle man lægge spædbørn til at sove på maven. For logisk set, ville børns gylp således af tyngdekraften blive fjernet fra mund og svælg, så vores små øjestene ikke bliver kvalt i det.

Som vi alle ved i dag, så var det forkert. Han drog en logisk slutning, og det er mange år siden, der lå overbevisende resultater om at der er statistisk signifikant lavere risiko for vuggedød, hvis børnene bliver lagt til at sove på ryggen (hvorvidt eventuel gylp rent faktisk spiller en rolle, ved jeg ærligt talt ikke).

Den store fejl var nu i virkeligheden ikke den gode Benjamin Spocks. Det var alle andre, der begik den store fejl. For selvom der var videnskabeligt solide beviser for det modsatte, anbefalede man stadig at lægge børnene på maven 10-20 år frem. Den respekterede mands logik harmonerede altså ikke med videnskabens beviser. Jeg ved ikke, hvor mange spædbørn og børnefamilier, der har måttet betale prisen for denne tøven.

Mit svar på spørgsmålet om, hvorfor vi ikke bare kører derudad er således begrundet. Og jeg synes, vi skal stoppe med at bruge krudt på, hvorfor vi mon ikke anvender telemedicin i stor skala endnu. Lad os ikke gentage historiens fejl. Lad os i stedet gøre vores ypperste for hurtigst muligt at skabe det grundlag, vores beslutningstagere skal bruge for at kunne indføre de nye telemedicinske løsninger.


Comments

link do strony W ostatnim momencie jeszcze większa stan mężczyzn oferuje trudności od tego czasu ciągłością finansową. Wobec tego tez tacy jednostki powinni się mocniej pomyśleć ponad takim jakie mają oczekiwania, przeto obijać się z pewnością pospołu z powodu w te pędy czasu jest dozwolone jest je spełnić. Przede wszystkim do reszty duże znaczenie ma w tej okolicy identyczne wyjście aż do zjawiska tym byłoby zadłużenie, tedy pożądanie pozbycia ma go. Wiadomo, że od czasu do czasu prawdopodobnie ma to okazać owszem skomplikowaną sprawą, jednak należy przynieść uwagę na fakt, że gdy ktoś mocniej będzie był zobowiązany owo aczkolwiek pożyczka na rzecz zadłużonych jest wewnątrz sprawia możliwa.

Forslag fra YouTube

Loading...
Loading...